Gastronomie Srí Lanky je hodně pikantní a hodně dobrá

Srílanská kuchyně je velmi podobná jihoindické. Základem každého jídla je vařená rýže, nudle a placky. K nim se podávají ryby, mořské plody, kuřecí a vepřové maso. Nejčastější omáčky jsou s karí, které se připravují na mnoho způsobů. A nezapomeňte, že většina pokrmů na ostrově je hodně pálivá, proto nedoporučujeme dochucovat je čímkoliv ostřejším.

Typická jídla na Srí Lance

Sri-Lanka-Ryby-jsou-oblibenou-pochoutkou-Srilancanu.jpg

Pol sambol

Pálivá červená pasta z chilli a kokosu pol sambol se používá ke zvýšení pálivosti pokrmů.

Thali

Vegetariánské kari zvané thali pochází z jižní Indie.

Biriyani

Kari biriyani se na ostrov dostalo ze severní Indie.

Kool

Vařená, pečená a poté na slunci vysušená zelenina kool je často servírovanou pochoutkou místních obyvatel.

Sausage bun

Sladký rohlík se zapečeným kuřecím párkem sausage bun má jednu příjemnou vlastnost, totiž jen minimální pálivost.

Hoppers

Specialita ostrova hoopers se podává ke snídani nebo k večeři. Jedná se o palačinku, uprostřed níž trůní mistička s medem a jogurtem.

Populární nápoje na Srí Lance

Sri-Lanka-Cajove-plantaze-na-Sri-Lance.jpg

Srílanský čaj

Nejoblíbenější nápoj na ostrově čaj se většinou pije s teplým mlékem a cukrem.

Elephant House

Studené pití elephant house má mnoho různých příchutí.

Palmové víno toddy

Spíše než víno připomíná toddy původně indický punč. Vyrábí se v různé kvalitě a s různým obsahem alkoholu.