Mosambik se pyšní možná nejlahodnější africkou kuchyní. Tradiční kmenovou gastronomii nejprve poznamenaly arabské vlivy, v posledních staletích vstřebala množství portugalských vlivů a i díky tomu je bohatá a pestrá.
Základní složky mosambické potravy představují hustá kukuřičná kaše ncima, rýže a maniok. Ke všem se podávají zeleninové omáčky, maso, ryby a fazole. Používá se hodně koření, chilli papričky, česnek a citrony. Mezi další typické suroviny patří ořechy kešu, cibule, bobkový list, česnek, koriandr, paprika, pepř, cukrová třtina, proso, čirok a brambory.
K typickým pokrmům v Mosambiku se řadí omáčka piri-piri (tzn. kořeněná) vyráběná z česneku, citronové šťávy, olivového oleje, petrželky, soli a kajenského pepře. Servíruje se k mořským plodům (především vařeným krevetám) a masu (např. kuřecímu).
Vynikající je fazolová polévka (sopa de feijao verde), dušené mořské plody v arašídové omáčce (matata) a rajčatovo-avokádový salát (salada pera de abacate). V občerstvovacích stáncích na ulici můžete vyzkoušet kuřecí sendviče (progos), sýrové sendviče (sandes de queijo) hamburgery, smažené kuře či dušené maso s rýží.
Jako dezert nejčastější slouží tropické ovoce. Výběr je opravdu široký, např. papája, banány, kokos, avokádo či mango. Mezi nealkoholickými nápoji hrají prim ovocné džusy a šťávy, čaj i káva. Z alkoholu vyzkoušejte oblíbené místní pivo Laurentina nebo rum Tipo Tinto (nejlépe míchaný např. jako Sparberry).
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
<b>Kontaktujte nás</b>