×

Zvolte cílové destinace

Bohužel jsme nic nenašli
×

Vyberte si typ dopravy a odletové letiště

Typ dopravy:

Odletová letiště:

×

Zadejte termín

Termín od

30.06.2016 čt

Termín do

30.07.2016 so

×

Zadejte obsazenost

×

Počet cestujících 1. pokoj

Věk dětí

přidat další pokoj

Turecká kuchyně

turecko-Ochutnejte-skvelou-tureckou-kuchyni.jpg

Tradiční turecké pokrmy

Turecká kuchyně patří k nejzdravějším na světě, zvláště díky vyváženému poměru zeleniny, ovoce, masa  a příloh. Je velmi rozmanitá s patrnými vlivy arabské, řecké, ale i západoevropské kuchyně. Tradiční jídla se připravují z ryb, masa, zeleniny a ovčího sýra. Turecká jídla nejsou příliš kořeněná a na jídelním lístku naleznete spoustu čerstvých mořských plodů. Každá oblast má vlastní tradiční speciality.

Maso na talíři

Nejoblíbenějším masem v Turecku je jehněčí, skopové, kuřecí nebo ryby. Turci nikdy nekonzumují maso vepřové. Jako příloha se nejčastěji podává rýže, která se upravuje s kořením, mandlemi, těstovinami či masem. Další přílohou bývá typický turecký bílý chléb.

Zelenina v turecké kuchyni

Velmi oblíbenou zeleninou k přípravě pokrmů je baklažán. Většinou se zapéká s masem a bramborami. Další zeleninou používanou v turecké kuchyni je pórek, jarní cibulky, papriky nebo zelené natě. Ve velkém množství se využívá zeleninových salátů. Oblíbená je také grilovaná zelenina.

Doporučujeme ochutnat

Doporučujeme vyzkoušet proslulý kebab. Jedná se o plátky masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává s různými omáčkami a pečivem. Dalším známým pokrmem je tzv. börek, což je listové těsto plněné masem, sýrem, nebo zeleninou. Ochutnat můžete i mleté maso zabalené ve vinných listech.

Turecké dezerty jsou nejčastěji připravovány z medu, zmrzlin či ovoce. Typickým zákuskem je „baklava“, tedy listové těsto s medem a ořechy. Výtečná je taktéž chalva, tedy sezamová pasta, která se může podávat samotná nebo jako součást jiného pokrmu. Zákusky bývají velmi sladké, takže stačí jen malý kousek a budete dokonale zasyceni.

Typická jídla

Börek peynirli (plněné listové těsto s balkánským sýrem), midye dolmasi (plněné mušle), iskembe (dršťková polévka), mercimek corbasi (čočková polévka), tavuk corbasi (slepičí polévka), yaprak dolmasi (plněné vinné listy), imam bayildi (lilek plněný zeleninou), cacik (salát z nastrouhané salátové okurky, cibule a česneku), gözleme (plněné těsto z mouky, vody a kvasnic), sigara böregi (rolky plněné sýrem), pilic (kuře), köfte (kuličky z hovězího masa), cöp sis (malé kousky masa na špízu), güvec (jehněčí maso připravované na ohni se zeleninou), ciger (grilovaná játra se zeleninou), enginar dolmasi (plněný baklažán), patlican musaka (baklažánový nákyp), pilav (jídlo z rýže nebo obilovin s rozinkami), dolma (nadívaná zelenina), lokmu (na oleji pečené kuličky z kynutého těsta, máčené v sirupu), dondurma (zmrzlina).

Turecké nápoje

Nejrozšířenějším nápojem v Turecku je čaj. Pije se při každé příležitosti. Připravuje se ve dvou na sobě stojících konvicích, kdy se ve spodní části vaří voda a v horní praží koncentrát. Čaj je velmi silný a hořký, a proto se pije po zředění horkou vodou. Zvolit si můžete také ovocný čaj, který není tak silný jako čaj černý.

Káva není v Turecku tolik oblíbená jako čaj, byť by se to tak mohlo zdát. Stejně jako čaj je velmi silná a slazená. Před konzumací prochází několikrát varem. Typickým tureckým nápojem je ayran. Jedná se o nakyslý jogurtovomléčný nápoj, který je lehce osolený, smíchaný s vodou a někdy se dochucuje pepřem nebo česnekem.

Typické nápoje

Elma cay (jablečný čaj), kahve (káva – „turek“), nescafé (rozpustná káva), raki (anýzová pálenka), bira (pivo), sarap (víno).

Kontaktujte nás