Kuchyně Severního Kypru
Gastronomii Severního Kypru charakterizují čerstvé lokální suroviny, sýry, zelenina a ovoce, bylinky, olivový olej, vliv britské, řecké, středomořské a turecké kuchyně, lahodná káva a samozřejmě (kvůli náboženství) absence vepřového masa.
K tradičním pokrmům, které byste měli na Severním Kypru ochutnat, patří šiš kebab (grilované maso na ploché jehle), adana köfte (pikantní grilované placičky z mletého masa) nebo hellim/hallum (grilovaný sýr z kozího/ovčího mléka). Vynikají jsou také pide (kynuté těsto s náplní), bumbar (severokyperská klobása) a lahmacun (křupavá pizza s mletým jehněčím masem).
Na Severním Kypru nenajdete žádné mezinárodní fastfoodové řetězce jako McDonald's (nejedná se o uznaný stát). Zato můžete vyzkoušet místní napodobeniny v čele se sítí Burger City, kde si kuřecí hamburgery a další lahůdky rovněž dopřejete.