Seychleská gastronomie nabízí jídla zejména francouzskou a britskou kuchyni, v menu ale můžete často najít také jídla africká, čínská, indická a kreolská. Seychelská jídla lahodí nejen jazyku, ale také oku. Nikdy nechybí ryby a mořské plody, z příloh zejména rýže a brambory na mnoho způsobů.
Z ryb se nejčastěji připravuje tuňák, barakuda, žralok, mečoun nebo king fish, což je exotický druh makrely. Z těch pro nás méně známých ryb je to například chňapal, bourzwa, či oblíbená korálová rybka grouper nebo parrot fish, která je typická „papouščím zobákem“. Z mořských plodů jsou oblíbení krabi, dále mušle, chobotnice a krevety. Kuřecí, skopové a hovězí maso se na ostrovy dováží.
K hlavním jídlům se podává rýže, nebo brambory, které mohou být smažené, pečené nebo připravené jako kaše. Obvyklé jsou také sladké brambory a chlebovník. Ze zeleniny se nejčastěji využívají rajčata, baklažán, dýně nebo palmové výhonky. Nechybí samozřejmě koření.
Pokud si chcete dopřát seychelskou specialitu, dejte si grilované ryby v marinádě, polévku z korýšů, divokého krocana, želví polévku, žabí stehýnka, dušené kalony a placky z chlebovníku, které jsou obzvlášť vynikající. K jídlům nesmí chybět omáčky, hlavně z chilli papriček a z kokosového mléka.
Jako další ingredience se používají šlehačka, bílé víno, citrón a česnek; nepostradatelná jsou rajčata, pekanové ořechy a vanilka. Z koření se používá chilli, kardamon, tamarind, skořice, hřebíček, citrónová tráva, zázvor, koriandr, pepř, máta, muškátový květ a oříšek a různé bylinky.
Oblíbené je kari a zelenina včetně dýně a baklažánu. Ze salátů je nejdražší „milionářský“, z mladých palmových výhonků (salade de palmiste; odseknutý výhonek se spaří v páře a přelije majonézou). Drahá je také dřeň z nezralých plodů Coco de Mer, místní endemické palmy. Oblíbené jsou moučníky z karamelizovaných banánů, kokosu a vanilky; v nabídce ovoce převažují ananas, mango, avokádo, banány (17 druhů), citrusy včetně grapefruitů a malinkých „bigerades“, mučenka, custard apple (čerimoja), melouny a papája.
Nejoblíbenějším nápojem je světlé pivo, hlavně Seybrew Lager a Ecu. Vína se pijí převážně palmová,, a to tzv. „toddy“ a „calou. Ochutnat můžete i likéry, většinou s ananasovou příchutí. Velmi dobrý je čaj z místního čajovníku.
Vydatná polévka ze zeleniy.
Grilovaný chňapoun.
Želví maso, podávané v želvím krunýři.
Mleté maso nebo ryba s kokosovým mlékem.
Ryba nebo kuře na kari zalité kokosovým mlékem, okořeněné badyánem nebo tamarindem a cibulí.
Kuře na kari s pomerančem.
Banýny s kokosovou omáčkou, ochucenou vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem.
Žralok s přílohou ze smažené zeleniny a ovoce.
Dušený kaloň.
Součástí salátu jsou vrcholové výhonky palem (bez nich palmy zahynou).
Mísstní specialita, prosolená sušená ryba.
Marinovaná grilovaná ryba.
Garnát ve sladké omáčce nebo grilovaný s česnekovým máslem.
Speciální rajčatová omáčka, nejčastěji se podává k masu a rybám.
Uzená létající ryba
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
<b>Kontaktujte nás</b>