Španělská kuchyně se skládá hlavně z velkého množstvi ryb, mušlí, krevet, sepií, nebo chobotnic. Nikdy nechybí
olivový olej, čerstvá zelenina, ovoce a víno.
Podívejte se na přehled španělských jídel, s nimiž se nejčastěji setkáte.
Tapas bychom mohli česky označit jako chuťovky, které se servírují ke sklence piva, vína či sherry. Jedná se o něco malého k snědku, jako např. sušenou šunku, olivy, krokety, různé druhy klobás chorizo, smažené rybičky nebo smažené brambory patatas bravas.
Skopová kýta.
Králík na cibuli.
Polévka s rýží a s mořskými plody.
Tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie a vždy příjemně osvěží. Její základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb.
Dezert podobný pudingu.
Olej utřený s česnekem a petrželí, nebo majonézou s česnekem.
Různé druhy masa, osmažené brambory, česnek, petržel, různé druhy koření (paprika, pepř, hřebíček, bobkový list, šafrán, oregano).
Dušené rybí maso.
Pečené selátko.
Rybí, masový nebo drůbeží vývar.
Nejoblíbenějši mořské ryby.
Krevety.
Zeleninový nákyp z brambor, lilku, cuket a paprik.
„Špinavá rýže“ s kousky vepřového, kuřecího nebo králičího masa.
Jídlo ze skopových či vepřových ledvin a jater s brambory, cibulí, fazolemi, česnekem, fenyklem, hráškem a paprikovými lusky.
Gofio se podává k různým jídlům namísto chleba. Vyrábí se z praženého pšeničného, kukuřičného nebo ječného zrní. Ačkoliv je běžnou součástí jídelníčku, zřídka si ho budete moci objednat v restauraci.
Jedná se o pikantní omáčku k masu a rybám.Skládá se z octa, olivového oleje, česneku, paprikových lusků, feferonek, soli, pepře, papriček, chilli, šafránu a kmínu. Na základě poměru a druhu koření vzniká její charakteristická příchuť a barva, nejznámější je mojo rojo (červená, pikantní) a mojo verde (zelená).
Jde o hustou zeleninovou polévku zpravidla ze sezonní zeleniny. Receptů je nepřeberně, proto málokdy ochutnáte stejné potaje.
Puchero se připravuje ze sedmi druhů mas. Většinou se podává při slavnostních příležitostech.
Ryby jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Zvláštní specialitou je například vieja. Výborná je s olivovým olejem a omáčkami mojo.
Oblíbený španělský alkoholický nápoj, který příjemně osvěží za horkých dnů nebo zpříjemní večer s přáteli. Jedná se o nápoj z červeného vína, cukru, brandy a ovoce.
Likér vyrobený na bázi svatojánského chleba.
Nejznámější je červené víno z oblasti Binissalem a bílé víno z oblasti Levante.
Likér z máty peprné, listů z pomerančovníku, bobkového listu, rozmarýnu, borovice, cukru a citronové kůry.
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
<b>Kontaktujte nás</b>