Kuchyně a gastronomie Bahrajnu

Bohatá bahrajnská kuchyně nápaditě kombinuje vlivy arabské, perské, indické a středomořské gastronomie. Základem řady oblíbených jídel jsou ryby či velbloudí maso, zelenina a rýže ochucená kořením, často obsahujícím skořici.

Tradiční pokrmy v Bahrajnu

Na dovolené v Bahrajnu rozhodně vyzkoušejte typická jídla:

  • kabsa (kabsah, makbūs/machbūs, machboos) – rýže s kořením a kuřecím masem,
  • harees (harisa, jareesh, boko boko) – kořeněná, většinou pšeničná kaše s masem,
  • ghoozi (quzi, qoozi) – pomalu pečené jehněčí stehno s oříšky a rozinkami,
  • čerstvé mořské plody.

Bahrajnská kuchyně

Dezerty

Máte rádi sladké? Nejznámějším bahrajnským zákuskem je lahodná chalva (halwa) z mletých ořechů a cukru. Vynikající pochoutkou jsou také datlové koláče a mléčný puding s ořechy a šafránem zvaný muhalabia (muhallabia, mahalabi, muhallebi).

Nápoje

V Bahrajnu se, stejně jako všude v Perském zálivu, těší největší oblibě sladký čaj (shai) a silná arabská káva (kahwa). Nechybí pestrý výběr čerstvých ovocných džusů.