×

Máme radost, že se Vám nabídka líbí. Ozveme se co nejdříve!
×

Zvolte cílové destinace

Bohužel jsme nic nenašli
×

Vyberte si typ dopravy a odletové letiště

Typ dopravy:

Odletová letiště:

×

Zadejte termín

Vybrané termíny

Vybrané termíny

×

Zadejte obsazenost

×

Počet cestujících 1. pokoj

Věk dětí

přidat další pokoj

Stravování, kuchyně a restaurace v Chorvatsku

Vychutnejte-si-Chorvatsko-naplno.jpg

Gastronomie Chorvatska je pestrá a zajímavá jako jeho dějiny. Kromě vlastních specialit nabízí také jídla ovlivněná kuchyní italskou, rakouskou, maďarskou či tureckou. Najíte se tady pestře, chutně a zdravě.

Oblíbenou součástí jídelníčku je například jehněčí a skopové maso. Často se peče na rožni či v troubě, kdy se k němu v poslední fázi ještě přidávají vařené brambory. V okolí města Šibenik se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem.

Lahodné chorvatské řízky

Nejenom v oblasti jadranského přímoří je specialitou jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, železným poklopem, zahrnutým žhavým dřevěným popelem. Na Istrii si lze pochutnat na libovém vepřovém masu, dušeném nebo vařeném ve smetaně.

Chorvaté mají velice rádi smažené řízky, především telecí. Masu, plněnému šunkou, sýrem a obalovaným v trojobalu, se říká záhřebský řízek (zagrebački odrezak). Objednat si však můžete i různá mletá masa (čevabe), zeleninové závitky s masovou náplní (arambašići) a ražniči.

Ryby na sto způsobů

Stále větší počet Čechů během své dovolené neodolá chorvatským rybím specialitám. Chorvatští kuchaři je skutečně umí a připraví vám je jedním ze tří způsobů. Nejrozšířenější je pečení na roštu, druhou možností je příprava na způsob guláše dušením ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami (brudet či brodetto). Vynikající je i ryba vařená ve vodě s česnekem, petrželkou, kořením, olejem a dalšími ingrediencemi (lešo).

Jak chutnají plody moře?

Rozhodně ochutnejte takzvané „plody moře“, tedy různé hlavonožce, mlže, kraby a další mořské živočichy. Ústřice, konzumované zasyrova, bez tepelného zpracování a pouze pokapané citrónem, se považují za afrodiziakum.

Černé rizoto (crni rižot) obsahuje například sépie (sipa), existují i však i varianty s chobotnicemi (hobotnica) a olihněmi (lignje). Olihně jsou výtečné nakrájené na proužky a osmažené. Ke gastronomickým vrcholům se řadí humr (hlap) a langusta (jastog).

Přílohy, předkrmy a zákusky

Obvyklou přílohou k hlavnímu chodu bývá u nás dnes takřka neznámá, dobře ochucená listová zelenina mangold (blitva).

Jako předkrm se podává pršut, vepřová kýta sušená vzduchem. Ovčí specialitou z ostrova Pagu je pažský sýr (paški sir) s neopakovatelnou „slanou“ chutí. Vděčí za ní spásání trávy pokryté krystalky mořské soli ovcemi na Pagu.

Na závěr jídla se můžete těšit i na vynikající moučníky jako palačinky, malé koblihy fritule, pudink s karamelem (rožata) nebo lahodné křupky z mandlí a karamelu zvané krokanat.

Chcete být součástí týmu největší cestovní skupiny v ČR?
Vyberte si
odpovídající pozici v sekci

KARIÉRA

×

Registrujte se
a získejte 500 Kč
na dovolenou!

×

Upřesnit hledání

Stravování

Vzdálenost od pláže:

Typ dovolené

Smazat

Minimální kategorie hotelu

Cena zájezdu za všechny osoby

min. 0 kč max. 450 000 kč
 

Vzdálenost aquaparku:

Vybavení hotelu

Sport/zábava

Typ pokoje

Vybavení pokoje

Pláž