Chystáte-li se do země galského kohouta, určitě tam ochutnejte francouzskou kuchyni. Za staletí svého vývoje se stala synonymem vybraného gurmánství s celou řadou unikátních a vynikajících pokrmů. Svými recepty francouzská kuchyně významně ovlivnila gastronomii téměř všech evropských zemí. Je kolébkou takzvané haute cuisine (gastronomie vysoké úrovně – potrpí si na detail a špičkový vzhled jídel, která se za odpovídající ceny podávají většinou v luxusních hotelech a restaurantech).
Základním prvkem francouzské kuchyně jsou ryby, plody moře, jehněčí, telecí, hovězí a skopové maso. Hojně se k nim doplňují zelenina, zejména chřest, čekanka, květák a špenát, sýry, paštiky a víno. Nejčastější přílohou bývají rozličné druhy vynikajícího pečiva, hlavně baget, croissantů a provensálského chleba fougasse.
Každý správný oběd začíná zvolna. Z francouzských předkrmů doporučujeme artyčoky se zálivkou vinaigrette, burgundská vejce, francouzské toasty, gratinádu z baklažánů, grilované škeble éclade, losos po bretaňsku či šunku po provensálsku.
Mezi nejvíce typické francouzské hlavní chody patří:
Známou exotickou pochoutkou jsou hlemýždi a žabí stehýnka, neřadí se však mezi běžně konzumovaná jídla Francouzů.
Francouzská gastronomie je také vyhlášená celou řadou skvělých dezertů, zejména čokoládových. Ať už máte rádi sladké, či nikoliv, vyzkoušejte:
Nápojům samozřejmě vévodí víno, které Francouzi pijí doslova více než vodu. Francie je největším výrobcem vína na světě a značky jako Bordeaux či Champagne se spolu s odrůdami Merlot, Pinot noir, Savignon, Chardonnay nebo Syrah těší celosvětové oblibě.
Z ostatních alkoholických nápojů se ve Francii pijí hlavně koňaky (podle města Cognac) a ovocné pálenky jako kalvádos (calvados – původem z Normandie). Populární jsou též anýzové a pelyňkové likéry pastis a absint či mírně alkoholický kvašený mošt cidre.