Stravování a kuchyně Mosambiku. Oblíbené pokrmy a pití

Mosambik se pyšní možná nejlahodnější africkou kuchyní. Tradiční kmenovou gastronomii nejprve poznamenaly arabské vlivy, v posledních staletích vstřebala množství portugalských vlivů a i díky tomu je bohatá a pestrá.

Mosambik-gastronomie.jpg

Základní složky mosambické potravy představují hustá kukuřičná kaše ncima, rýže a maniok. Ke všem se podávají zeleninové omáčky, maso, ryby a fazole. Používá se hodně koření, chilli papričky, česnek a citrony. Mezi další typické suroviny patří ořechy kešu, cibule, bobkový list, česnek, koriandr, paprika, pepř, cukrová třtina, proso, čirok a brambory.

Oblíbená jídla v Mosambiku

K typickým pokrmům v Mosambiku se řadí omáčka piri-piri (tzn. kořeněná) vyráběná z česneku, citronové šťávy, olivového oleje, petrželky, soli a kajenského pepře. Servíruje se k mořským plodům (především vařeným krevetám) a masu (např. kuřecímu).

Vynikající je fazolová polévka (sopa de feijao verde), dušené mořské plody v arašídové omáčce (matata) a rajčatovo-avokádový salát (salada pera de abacate). V občerstvovacích stáncích na ulici můžete vyzkoušet kuřecí sendviče (progos), sýrové sendviče (sandes de queijo) hamburgery, smažené kuře či dušené maso s rýží.

Ryby, dezerty a nápoje

Díky dlouhému pobřeží a bohatým rybářským revírům se nejen mezi Mosambičany mimořádné oblibě těší ryby a mořské plody na nejrůznější způsoby. Za ochutnání stojí čerstvě grilovaní tuňáci, ale také krevety, chobotnice, krabi a humři. Často se dělají s rýží (arrozem) nebo hranolky (batata fritas).

Jako dezert nejčastější slouží tropické ovoce. Výběr je opravdu široký, např. papája, banány, kokos, avokádo či mango. Mezi nealkoholickými nápoji hrají prim ovocné džusy a šťávy, čaj i káva. Z alkoholu vyzkoušejte oblíbené místní pivo Laurentina nebo rum Tipo Tinto (nejlépe míchaný např. jako Sparberry).