Turecká kuchyně patří k nejzdravějším na světě, zvláště díky vyváženému poměru zeleniny, ovoce, masa a příloh. Je velmi rozmanitá s patrnými vlivy arabské, řecké, ale i západoevropské kuchyně. Tradiční jídla se připravují z ryb, masa, zeleniny a ovčího sýra. Turecká jídla nejsou příliš kořeněná a na jídelním lístku naleznete spoustu čerstvých mořských plodů. Každá oblast má vlastní tradiční speciality.
Nejoblíbenějším masem v Turecku je jehněčí, skopové, kuřecí nebo ryby. Turci nikdy nekonzumují maso vepřové. Jako příloha se nejčastěji podává rýže, která se upravuje s kořením, mandlemi, těstovinami či masem. Další přílohou bývá typický turecký bílý chléb.
Velmi oblíbenou zeleninou k přípravě pokrmů je baklažán. Většinou se zapéká s masem a bramborami. V turecké kuchyni se používá také pórek, jarní cibulky, papriky nebo zelené natě. Ve velkém množství se využívá zeleninových salátů. Oblibě se těší grilovaná zelenina.
Doporučujeme vyzkoušet proslulý kebab. Jedná se o plátky masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává s různými omáčkami a pečivem. Dalším známým pokrmem je tzv. börek, listové těsto plněné masem, sýrem, nebo zeleninou. Ochutnat můžete i mleté maso zabalené ve vinných listech.
Turecké dezerty se nejčastěji připravují z medu, zmrzliny či ovoce. Typickým zákuskem je „baklava“, tedy listové těsto s medem a ořechy. Výtečná sezamová pasta chalva se může podávat samotná nebo jako součást jiného pokrmu. Zákusky bývají velmi sladké, takže stačí jen malý kousek a budete dokonale zasyceni.
Nejrozšířenějším nápojem v Turecku je velmi silný a hořký čaj. Pije se po zředění horkou vodou a při každé příležitosti. Připravuje se ve dvou na sobě stojících konvicích, kdy se ve spodní části vaří voda a v horní praží koncentrát. Zvolit si můžete také ovocný čaj, který není tak silný jako čaj černý.
Káva, velmi silná a slazená, není v Turecku tolik oblíbená jako čaj, byť by se to mohlo zdát. Před konzumací prochází několikrát varem. Typickým tureckým nápojem je nakyslý, jogurtovomléčný ayran, lehce osolený, smíchaný s vodou a někdy dochucený pepřem nebo česnekem.
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
<b>Kontaktujte nás</b>