Řecká kuchyně je ovlivněna gastronomií tureckou, italskou a arabskou. Jídla jsou připravována převážně na olivovém oleji. Řecké pokrmy patří k těm nejzdravějším. Typickými přísadami jsou olivový olej, česnek a čerstvé bylinky.
Nabídka v restauracích je psána většinou trojjazyčně – řecky, anglicky a německy. Na vývěsních tabulích bývají také fotografie jídel. Restaurace se nazývá „estiatório“ nebo „taverna“. „Psáro taverna“ má v nabídce především ryby.
Ouzo či rakiji a malé předkrmy si můžete dát v „ouzeriích“. Pečivo, zmrzlinu a bonbóny dostanete v cukrárnách „zacharoplastió“. Jídlo se podává téměř vždy vlažné.
V Řecku jsou velmi oblíbené předkrmy (orektiká, mezédes), jejichž paleta je obrovská. Vybírat můžete podle chuti z různých druhů salátů, předkrmů ze zeleniny, luštěnin, ryb a mořských plodů. K dalším předkrmům patří pyré z tresčích jater a strouhanky nebo brambor taramosaláta, grilovaný lilek s olivovým olejem a bylinkami melitzanosaláta, restované sýrové kuličky tyrokieftédes, smažený sýr Feta zvaný saganaki a pikilía, mísa s několika druhy předkrmů.
Co se týče polévek, vyzkoušejte hustou fazolovou polévku fasolada, kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem avgolémono či rybí polévku psarósupa.
Hlavní jídla jsou převážně masitá, kralují ryby a jehněčí maso, výjimkou nejsou ani jídla zeleninová. Mezi typickými řeckými jídly naleznete např. tzatzíki připravované z okurek, jogurtu a česneku, moussáku, zapečený lilek a mleté maso s bešamelovou omáčkou a sutzukakiu, válečky z mletého masa a cibule. Populární jsou dolmádes neboli vinné listy plněné rýží s bylinkami či chtapódia, na různý způsob upravené chobotničky, většinou naložené v octu.
Rozhodně neodmítněte ani: pastích – těstovinový nákyp s mletým masem, biftekia – karbanátky z mletého masa, stifado – dušené hovězí maso v rajčatové omáčce, saláta choriátiki – řecký salát z rajských jablíček, okurek, cibule, oliv a sýru Feta, gyros – kousky masa grilovaného na jehle, tomates giemistes – rajčata plněná mletým masem a rýží, kokainisto – dušené maso v rajčatové omáčce, brizoles – kotlety (většinou na roštu nebo restované), souvlaki – maso na rožni, kotopulo – kuřecí maso, paidakia – žebírka, moschari – telecí maso, drino – vepřové maso.
Mořské pochoutky: psaria – ryby, kalamari – sépiové kroužky, garídes – krevety, midja – škeble, chtapodia – chobotnice.
V Řecku se velmi často podává k masům výborné pečivo. Psomí je chléb podobný naší vece. Je chutný a konzumuje se prakticky ke každému jídlu. Specialitou jsou tzv. pités, což je obdoba listového těsta s různými náplněmi. Náplň poznáte podle předpony slova pita. Může být masová (kreato-pita), sýrová (tyro-pita), špenátová (spanako-pita) či pórková (praso-pita).
K nejoblíbenějším dezertům se řadí baklavá, listové těsto plněné ořechy a mandlemi polité medem, dále koblížky (lukomades), samozřejmě zmrzlina (pagoto) a jogurty (jagurti), často s medem a ořechy. V Řecku se hojně konzumuje ovoce jako karpuzi (meloun), peponi (žlutý meloun), stafilia (hrozny), sika (fíky), portokalia (pomeranče), fraule (jahody), rhodakina (broskve) a verikoka (meruňky).
Metaxa je tradiční řecká pálenka, tří-, pěti- a sedmihvězdičková. Počet hvězdiček označuje počet let zrání, čím je starší, tím má jemnější chuť. Poprvé ji v roce 1888 připravil Spyros Metaxas.
Kdekoliv v Řecku narazíte na ouzo („úzo“), což je anýzový likér, který se stal řeckým národním nápojem. Má typickou chuť po pendreku a čirou barvu, která se po smíchání s vodou nebo ledem mléčně zabarví.
Krasí je typické místní víno. Pěstují se různé druhy vinné révy pro bílé (lefkó/áspro krasí) i červené víno (kókino krasí), suché (xiró) i sladké. Retsína je řecké víno, nejčastěji bílé, s přídavkem pryskyřice, která mu dodává specifickou chuť.
Pokud si v Řecku objednáte býru, číšník vám přinese zdejší pivo. Počátky řeckého pivovarnictví se pojí s prvním řeckým králem Ottou I., který pocházel z Bavorska. Pivo zde určitě stojí za ochutnání.
Zapomenout nesmíte na silnou řeckou kávu. Při objednávání všech druhů kávy je nutné předem říci, kolik cukru chcete. Glykóz je velmi sladká, metrio středně sladká a skéto se podává bez cukru. Frappé je studená káva s pěnou, připravená většinou z instantní kávy v šejkru. Samozřejmě, že si můžete dát i limonádu (limonada), sodu (sóda) nebo obyčejnou vodu (neró).
Zanechte nám svůj telefon a náš odborný poradce vás bude kontaktovat.
Zavolejte mi zpět
Sjednejte si schůzku v nejbližší pobočce. Šetřete čas a nechte nás vypracovat vhodnou nabídku.
Objednat schůzku
Nejste si 100% jistí výběrem zájezdu? Jsme připraveni zodpovědět všechny vaše dotazy.
Odeslat dotaz
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
Návštěva pobočky
Můj FISCHER
Uživatelské jméno
Heslo Zapomněli jste heslo?
Zadejte obsazenost
Počet cestujících 1. pokoj
Věk dětí
Přidat další pokoj
Kontaktujte nás