Kuchyně Spojených arabských emirátů

Arabská kuchyně je skutečně bohatá. Tradiční pokrmy se připravují z ryb, velbloudího masa a mléka nebo sušených datlí. Neopomenutelnou součástí všech jídel je koření. Nikdy nechybí čerstvá zelenina a datle.

Tradiční pokrmy v Arabských emirátech

Typickými jídly ve Spojených arabských emirátech jsou:

  • foul (dušené boby s česnekem a citronem),
  • ghuzi (pečené jehněčí maso s rýží a borovými ořechy),
  • kofta (mleté jehněčí maso s petrželí a cibulí),
  • shish tawook (grilované kuřecí kousky v marinádě s kmínem a skořicí),
  • luqaimat (smažené kuličky z vajec, mouky a šafránu).

Jako zákusek si můžete dát typické datlové kořeněné sušenky maamoul.

Typické nápoje 

K pokrmům se pije nejčastěji voda, pokud ale vyzkoušíte místní kulinářské umění, můžete si dát samozřejmě, na co máte chuť. Po vydatném jídle si vychutnejte skvělou arabskou kávu a třeba si i zakouřte z vodní dýmky.

V Perském zálivu se pije shai (čaj) a kahwa (káva). Tradiční arabská nebo beduínská káva je ochucena kořením kardamom. Podává se v malých pohárcích bez ouška. Pokud nesladíte, požádejte o mírně sladké – wasat.

Arabské restaurace a nápojové stánky nabízejí široký výběr čerstvých ovocných džusů.

Restaurace ve Spojených arabských emirátech

V Dubaji jsou libanonské, indické, pákistánské nebo íránské restaurace. Určitě ale narazíte i na evropské, mexické, japonské, čínské a thajské speciality.