1. Fischer.cz
  2. Indonésie
  3. Bali
  4. Stravování a kuchyně

Stravování, kuchyně a restaurace na Bali

Pokud milujete skvělé jídlo, o gurmánské zážitky tu rozhodně nouzi mít nebudete. Vaří se hlavně z rýže, vajec, tofu, velkého množství zeleniny, drůbežího masa a nechybí samozřejmě ani nabídka ryb a mořských plodů. Hojně se využívá koření, chilli nebo kokosové mléko. Co si na Bali užije snad každý turista, je nabídka exotického ovoce. Věřte, že tady je tisíckrát chutnější!

Většina jídel nevyžaduje dlouhé hodiny vaření a přesto, že jsou pokrmy rozmanitých chutí, jejich příprava není nijak složitá. Balijci preferují zejména úpravu formou smažení a tak na oběd či večeři nebudete nikdy čekat dlouho.

Nabídka restaurací a jiných stravovacích zařízení je velmi široká a cenově se hodně liší. Pokud se vydáte na některou z místních specialit mimo turistická centra, doporučujeme navštívit spíše menší restaurace nebo si dát něco u pojízdného bufetu, tzv. warungu. Vždy je ale na místě obezřetnost. Ne všechna stravovací zařízení odpovídají hygieně, na kterou jsme zvyklí. Najděte si místo, kde to vypadá živě, protože právě tam se jídlo točí nejrychleji. Máte tak větší jistotu, že bude připraveno čerstvé. To samé platí také v případě nápojů. Hledejte místa, kde je větší koncentrace lidí. I když uvidíte, že se nápoje připravují z vody v barelu, mohou se v ní tvořit bakterie, je-li otevřený již delší dobu. 

Balijská kuchyně určitě stojí za to a byla by velká škoda ji alespoň nezkusit. Níže najdete pár tipů, co na ostrově ochutnat.

Bali-Ovocny-trh.jpg

Typická jídla:

Nasi Goreng

Smažená rýže s masem, mořskými plody, zeleninou nebo vejcem.

Nasi Campur

Vařená rýže s masem,  rybou, zeleninou a příp. i s vejcem.

Curries

Maso nebo zelenina v pikantní omáčce. Zpravidla se podává s rýží.

Mie Goreng

Smažené nudle na různé způsoby.

Bakso Ayam

Kuřecí polévka s masovými knedlíčky.

Gado Gado

Dušená zelenina s arašídovou omáčkou.

Vepřové a kuřecí satay

Vepřové nebo kuřecí maso v marinádě s arašídovou omáčkou. Připravuje se na jehle.

Babi guling

Rožněné sele. Podává se zpravidla s rýží.

Smažené kuře s chilli pastou

Kuřecí nebo slepičí smažené stehno s bylinkami, chilli pastou nebo zeleninou. Přílohou bývá opět rýže.

Ovocný salát s chilli omáčkou

Ovocný salát z papáji a dalších druhů ovoce s chilli a rybí pastou, zázvorem a cukrem.

Smažený tempeh/tofu s ostrou papričkou

Malý snack z tofu nebo tempehu s malou pálivou papričkou.

Dezerty

Pokud budete mít po jídle chuť na sladkou tečku, dejte si flambovaný banán, pudink z černé nebo bílé rýže s kokosovým mlékem, či palačinky s cukrem.

Nápoje

Čerstvé fresh džusy a koktejly

100% ovocné šťávy z banánu, manga, ananasu, karamboly, avokáda a mnoha dalších druhů. Jsou levné a chuťově vynikající. Oceníte je především při odpočinku na pláži.

Pivo

Prodává se v 620ml lahvích. Nejrozšířenějšími značkami jsou Bintang a Bali Hai. Bintang je na úrovni evropských piv, Bali Hai je vodovější a chuťově méně výrazný.

Čaj

Chlazený se prodává v lahvi v každém obchodě, doporučujeme ale vyzkoušet také čerstvý z místních lístků s ledem jako ice tea v některém z místních podniků. 

Káva – kopi jahe

Typická balijská cibetková káva, která se připravuje jako náš turek a přidává se do ní kousek zázvoru.

Arak

Palmová nebo rýžová pálenka, která se pije čistá i míchaná s ovocnými šťávami.

Brem

Rýžové víno.