Pokud milujete skvělé jídlo, o gurmánské zážitky tu rozhodně nouzi mít nebudete. Vaří se hlavně z rýže, vajec, tofu, velkého množství zeleniny, drůbežího masa a nechybí samozřejmě ani nabídka ryb a mořských plodů. Hojně se využívá koření, chilli nebo kokosové mléko. Co si na Bali užije snad každý turista, je nabídka exotického ovoce. Věřte, že tady je tisíckrát chutnější!
Většina jídel nevyžaduje dlouhé hodiny vaření a přesto, že jsou pokrmy rozmanitých chutí, jejich příprava není nijak složitá. Balijci preferují zejména úpravu formou smažení a tak na oběd či večeři nebudete nikdy čekat dlouho.
Nabídka restaurací a jiných stravovacích zařízení je velmi široká a cenově se hodně liší. Pokud se vydáte na některou z místních specialit mimo turistická centra, doporučujeme navštívit spíše menší restaurace nebo si dát něco u pojízdného bufetu, tzv. warungu. Vždy je ale na místě obezřetnost. Ne všechna stravovací zařízení odpovídají hygieně, na kterou jsme zvyklí. Najděte si místo, kde to vypadá živě, protože právě tam se jídlo točí nejrychleji. Máte tak větší jistotu, že bude připraveno čerstvé. To samé platí také v případě nápojů. Hledejte místa, kde je větší koncentrace lidí. I když uvidíte, že se nápoje připravují z vody v barelu, mohou se v ní tvořit bakterie, je-li otevřený již delší dobu.
Balijská kuchyně určitě stojí za to a byla by velká škoda ji alespoň nezkusit. Níže najdete pár tipů, co na ostrově ochutnat.
Smažená rýže s masem, mořskými plody, zeleninou nebo vejcem.
Vařená rýže s masem, rybou, zeleninou a příp. i s vejcem.
Maso nebo zelenina v pikantní omáčce. Zpravidla se podává s rýží.
Smažené nudle na různé způsoby.
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky.
Dušená zelenina s arašídovou omáčkou.
Vepřové nebo kuřecí maso v marinádě s arašídovou omáčkou. Připravuje se na jehle.
Rožněné sele. Podává se zpravidla s rýží.
Kuřecí nebo slepičí smažené stehno s bylinkami, chilli pastou nebo zeleninou. Přílohou bývá opět rýže.
Ovocný salát z papáji a dalších druhů ovoce s chilli a rybí pastou, zázvorem a cukrem.
Malý snack z tofu nebo tempehu s malou pálivou papričkou.
Pokud budete mít po jídle chuť na sladkou tečku, dejte si flambovaný banán, pudink z černé nebo bílé rýže s kokosovým mlékem, či palačinky s cukrem.
100% ovocné šťávy z banánu, manga, ananasu, karamboly, avokáda a mnoha dalších druhů. Jsou levné a chuťově vynikající. Oceníte je především při odpočinku na pláži.
Prodává se v 620ml lahvích. Nejrozšířenějšími značkami jsou Bintang a Bali Hai. Bintang je na úrovni evropských piv, Bali Hai je vodovější a chuťově méně výrazný.
Chlazený se prodává v lahvi v každém obchodě, doporučujeme ale vyzkoušet také čerstvý z místních lístků s ledem jako ice tea v některém z místních podniků.
Typická balijská cibetková káva, která se připravuje jako náš turek a přidává se do ní kousek zázvoru.
Palmová nebo rýžová pálenka, která se pije čistá i míchaná s ovocnými šťávami.
Rýžové víno.