Irská kuchyně a její nejlepší recepty

Mezi pečlivě udržované irské tradice patří i příprava chutné a zdravé stravy. Základní surovinou irské gastronomie jsou brambory, doplňované tradiční zeleninou jako zelí, kapusta, mrkev a cibule. Z masa převládá především skopové, v oblibě je i hovězí, čerstvé ryby a plody moře. Téměř u každé tabule narazíte na rozmanité druhy domácích ovčích sýrů.

Národním pokrmem je dušené jehněčí se směsí zeleniny irish stew. K dalším typickým jídlům se řadí:

  • Plněné (či neplněné) bramborové placky boxty,
  • brambory s kapustou a česnekem colcannon (recept na něj vůbec není složitý),
  • vařené brambory se slaninou a klobásou coddle,
  • masový nákyp pečený s bramborovým pyré shepherd's pie,
  • jelita z vepřové krve a obilné mouky s klobásou a kořením black pudding.

Ochutnejte vyhlášené irské pochoutky

Populární přílohu tvoří rovněž tradiční irský chléb soda bread. Oblíbená irská snídaně je vydatná a kalorická. Jedná se o směs slaniny, klobás, black puddingu a vajec. Nejčastějším rychlým občerstvením jsou (v celém Commonweathu oblíbené) fish and chips (obalované rybí filé s hranolky).

Máte chuť na nějakou irskou sladkost? Jako moučník se obvykle servíruje:

  • Čajové pečivo v rozličných podobách,
  • na sladko pečený chleba (rozinkový či ovocný barmbrack),
  • trojúhelníkový koláč farl.

Irské nápoje zná každý

Alkoholovým nápojovým lístkům jednoznačně dominuje zdejší světoznámé tmavé pivo Guiness. Následují ho typické irské whisky jako Jameson, Bushmills či Tullamore Dew a ječná nebo bramborová pálenka Poitín. Nealku vévodí čaj, typická irská limonáda red lemonade a irská káva se smetanou a s kapkou whisky.