1. Fischer.cz
  2. Itálie
  3. Kalábrie
  4. Stravování a kuchyně

Kuchyně Kalábrie a nejlepší jídla

Kalábrijská kuchyně se těsně pojí s italskou gastronomií. Je stejně dobrá, zdravá a také používá hodně těstovin, masa, ryb, rýže, koření a oleje. Nechybí špagety, rizoto, pizza a víno, typickou přísadou do jídla je velmi pikantní feferonka nazývána peperoncini. Vyhlášeným dezertem je zmrzlina tartufo – zvláště ta z městečka Pizzo se řadí mezi učiněné delikatesy.

kalabrie-Prejeme-dobrou-chut-v-Kalabrii.jpg

Velmi často můžete v Kalábrii ochutnat nejrozmanitější dary moře. Místní specialitou jsou čerstvě vylíhnuté ančovičky zakonzervované citronem, kořením a feferonkami nazývané mustica.

Dobrou chuť v Kalábrii

V mnoha chudších oblastech Kalábrie se jí to, co zrovna je. Na úpatí hor se chovají stáda skotu na mléko, vepř je něco výjimečného a zabijačka se vždy vnímá jako velká událost. Proto tradiční kalábrijskou pochoutku tvoří nduja a soppressata z vepřového masa. Do jitrnice a jelítka s se přidává ostrá feferonka a udí se nad aromatickým dřevem. Výborně chutná i v pomazánkách či omáčkách.

Kalábrie, stejně jako zbytek Itálie, platí za velmi kvalitní vinařskou oblast. Samozřejmostí tady je perfektně sladit výběr vína s pokrmem. Mezi vyhlášené vinařské oblasti patří například Bivongi doc, Ciró doc, Donnici doc, Greco di bianco doc, Lamezia doc, Mantonici di bianco, Melissa doc a mnohé další.