1. Fischer.cz
  2. Itálie
  3. Stravování a kuchyně

Čím voní italská kuchyně?

Italie-Ochutnejte-jedinecnou-italskou-kuchyni.jpg

Italská kuchyně je chutná, zdravá a velice oblíbená po celém světě. Vyhlášené jsou italské sýry, uzeniny, pizza, zmrzlina i vína.

Předkrmy

Být v Itálii a neochutnat proslulou parmskou šunku by byl doslova hřích. Uzeniny se tu častěji suší než udí. Určitě tedy vyzkoušejte šunku prosciutto di Parma nebo vynikající italskou slaninku pancetta.

První chody

Jako první chod Italové servírují nejčastěji těstoviny (pasta) mnoha různých tvarů, z nichž nejznámější jsou u nás špagety, připravovaných na mnoho různých způsobů (nikdy však na sladko). Nabídku prvních chodů dále tvoří rizota, opět v široké škále variací (zkuste například risotto con frutti di mare a poznáte, že pravé italské rizoto umí nejlépe připravit jen v Itálii), nikdy však ne sladkých, a polévky mnoha různých druhů. První chody, tedy těstoviny či rizoto nebo polévka, mají v restauracích zpravidla i podobnou cenu.

V pizzeriích se obvykle podává pizza jako jediný hlavní chod, před pizzou se tedy první chod nepodává. Pizza, původně neapolská pochoutka, se v roce 2017 prosadila dokonce na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století. Tenké těsto se tradičně peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Nejznámější pizzou je Margherita (rajčata, mozzarella, olivový olej a bazalka). Často se setkáte i s pizzou con prosciutto (šunková), con funghi (houbová) nebo con peperoni (s paprikami), druhů pizzy však existuje mnoho desítek, ba stovek.

Hlavní chody italského oběda

Hlavním chodem jsou v Itálii obvykle různé druhy mas s přílohami (přílohy jsou zpravidla výrazně menší, než u nás). Hlavním (a pak ovšem jediným) chodem však může být i pizza – viz výše. Na stolech Italů se velmi často objevují ryby a mořské plody včetně krevet, mušlí, kalamárů a dalších lahůdek.

Tradičním výrobkem z vepřového masa v Kalábrii je nduja a soppressata. Jedná se o jitrnici a jelítko s tradiční pálivou feferonkou. Udí se nad aromatickým dřevem a poté se ukládá do sklepů. Používá se na pomazánky, do omáček a dalších jídel. Na Sardinii je populární agnello arrosto, pokrm připravený z jehněčího masa.

Italské moučníky a nápoje

Doporučujeme nevynechat dezert. Poctivá italská zmrzlina tartufo vás určitě chladnými nenechá. Nejlepší je prý v kalábrijském městečku Pizzo, kam kvůli ní jezdí lidé nejen z širokého okolí, ale dokonce z celé Itálie.

A co k pití? Samozřejmě italské víno. Kdo před tichými víny upřednostňuje vína perlivá, zvolí prosecco z Benátska či regionu Friuli. Ovšem pozor – k pizze se pije zásadně pivo! Milovníci kávy musí ochutnat pravé italské espresso. Je menší, ale o to silnější, a má výbornou chuť.

Pokud se chcete v Itálii chovat jako domácí Italové, pijte cappuccino jen k snídani (jež je v Itálii obvykle velmi lehká, zpravidla jen káva/cappuccino, brioška a ovocná šťáva) či obecně v dopoledních hodinách, po 11. hodině dopolední si jej objednávají jen cizinci.