1. Fischer.cz
  2. Slovinsko
  3. Stravování a kuchyně

Stravování, kuchyně a restaurace ve Slovinsku

Ptujske-vinne-sklepy.jpg

Navštívit Slovinsko se vyplatí už kvůli jeho mimořádně atraktivní a bohaté gastronomii. Slovinská, typicky venkovská strava v sobě spojuje krajové zvyklosti s chutí maďarské, rakouské, italské či bosenské kuchyně. Mistrně ji doplňují vína ze tří slovinských vinařských oblastí (Přímoří, Posáví a Podráví - Ptuj).

Slovinci vaří především z mouky, tuku, u nás téměř nepoužívaných krup (ješprenj), sádla a másla, jejich jídla jsou sytá a porce velké. Základním stavebním kamenem zdejší kuchyně jsou recepty z horských, zvláště alpských oblastí, ale také z přímoří.

Slovinské předkrmy, polévky a hlavní jídla

Jako předkrm nejčastěji dostanete pršut, sušenou vepřovou kýtu nakrájenou po venkovském způsobu na tlusté plátky, nebo naopak na plátky téměř průsvitné. Z polévek, jež bývají tak vydatné, že je lze konzumovat i jako hlavní chod, je oblíbená bramboračka s mrkví, zelím a uzeným masem, na chutnou kyselačku (kiselja) narazíte zvláště v Alpách.

K hlavnímu chodu si lze během lovecké sezóny ve vnitrozemí a horských oblastech objednat vynikající zvěřinu. V přímořských oblastech se v nabídce restaurací objevují ryby (ropušnice, mořský ďas, mečoun, plotice) a mořské plody (langusty, mušle, kalamáry).

Sépie se podávají jednoduše pečené, grilované či plněné šunkou a sýrem. Mušle se připravují „na buzaru“, tedy dušené na česneku, cibuli a víně. Velmi často potkáte také lanýže, používané ke zjemnění těstovin a k dochucování jídel.

Dezerty a zákusky

Přejete si něco malého a sladkého? Pochutnejte si na koláči Gibanica plněném oříšky, tvarohem a ovocem, v oblasti Bledského jezera vyzkoušejte „bledskou kremšnitu“ z listového těsta a máslového krému. Na většině jídelních lístků natrefíte i na palačinky s čokoládou, oříšky a šlehačkou.

Ve Slovinsku najdete všechny druhy restaurací od pizzerií po vyhlášené gurmánské podniky. A pokud zrovna nebudete mít dostatek času vychutnat si kompletní menu, dejte si rychlou chuťovku v podobě hojně rozšířené kraňské klobásy.