Stravování a kuchyně Curaçaa. Co ochutnat a kde se nejlépe najíst

Ostrovní kuchyně se nazývá „Krioyo“ a vyznačuje se výjimečnou směsí chutí a specifickým způsobem přípravy. V mnohém se podobá kuchyni karibské a latinskoamerické. Jídla typická pro Curaçao se objevují také na sousedních ostrovech Aruba a Bonaire. Mnohá z jídel se inspirují surinamskými, čínskými, indonéskými, indickými a samozřejmě nizozemskými vlivy.
Jídla jsou na Curaçau nejen chutná, ale i oku lahodící.
K snídani se obvykle podává smažené pečivo „pastechi“ plněné sýrem, tuňákem, šunkou či mletým masem. O svátcích a slavnostních příležitostech se dělají kokosové cukrovinky „kokada“ a arašídové sladkosti „tentalárie“. Místní chléb se peče podle portugalské receptury.

Populární jídla z Curaçaa

Důležitou roli na jídelníčku hrají ryby a mořské plody. K nejrozšířenějším pokrmům na Curaçau patří:
  • dušená směs „stoba“, jejíž základ tvoří nejčastěji papája a hovězí, nebo kozí maso,
  • polévka „guiambo“ z okry a mořských plodů,
  • kukuřičná polévka „funchi“,
  • smažené banány jako nejoblíbenější příloha.
Na Curaçau lze ochutnat i skutečnou exotiku. Pokud budete mít odvahu, můžete zkusit kaktusovou polévku „kadushi“ nebo dušené maso z leguána „yuana stoba“, které má údajně afrodiziakální účinky.

Likér Blue Curaçao

Celosvětově populární, tyrkysově modrý likér Blue Curaçao vznikl v podstatě náhodou. Za jeho zrodem stojí experimenty ostrovanů s kůrou místního citrusového ovoce „laraha“, vyšlechtěným plodem pomerančů z Valencie. Oproti sladkým a chuťově výtečným španělským příbuzným jsou hořčejší, menší a v podstatě nepoživatelné. Jejich kůra si ovšem zachovala esenci valencijských pomerančů, která se po usušení ještě intenzivněji rozvine.
Likér Blue Curaçao je nedílnou součástí exotických tropických koktejlů
Sušená kůra larahy se nakládá do vody a alkoholu, poté se přidává koření a v závěru ještě barvivo, nejčastěji modré pro exotický vzhled. Likér má kořeněnou pomerančovou chuť a podle způsobu výroby různý stupeň hořkosti. Pije se čistý, s příchutěmi i ve formě koktejlů.

Kam si na Curaçau zajít na dobré jídlo?

Pokud nejsou vaším cílem nóbl restaurace, zamiřte do Marsche Bieuw v centru Willemstadu. Porce jsou bohaté a ceny velmi příznivé. Raději přijďte dřív, platí zde totiž pravidlo: „kdo dřív přijde, ten dřív jí“. Na další oblíbené podniky „snèk“ narazíte po celém ostrově. Kromě poměrně široké nabídky hlavních jídel tu můžete i posnídat.

Na Curaçau též funguje mnoho čínských restaurací, které servírují hlavně indonéská jídla. Luxusní a zážitkové restaurace a bary najdete poblíž nejnavštěvovanějších pláží. U méně masových pláží narazíte spíše na jednodušší bistra, která jsou ale v nabídce plně dostačující.

Většina nočních klubů vyžaduje společenské oblečení, návštěvníkům v plážovém nebo sportovním oblečení není vstup umožněn.