Portugalská kuchyně patří k nejlepším na světě, proto vřele doporučujeme navštívit i některé z místních restaurací či trhů a ochutnat alespoň jednu portugalskou specialitu. Nebudete litovat.
Portugalci si přípravu jídel nijak nekomplikují. Suroviny samy o sobě jsou vynikající, a není tak třeba divokých kombinací nebo přehršle koření. Jídelníček se skládá z čerstvého chleba, oliv, mnoha druhů sýrů, uzenin, čerstvých ryb, plodů moře, grilovaných mas a samozřejmě skvělého vína.
Místní restaurace uspokojí vaše chuťové pohárky a předčí vaše tajná očekávání. Okusit tu můžete cokoliv od poctivé a vydatné domácí kuchyně po moderní gastronomii.
Na portugalském jídelníčku vítězí ryby, ale setkáte se i s chutnou úpravou různých druhů mas. Hojně se využívá olivového oleje a česneku. Místní mají rádi velmi syté zeleninové, luštěninové a rybí polévky, které často zahušťují bramborovým nebo zeleninovým pyré.
Z rybích specialit patří k oblíbeným espada preta (tkaničnice tmavá, někdy nesprávně nazývaná šupinoploutvec), kterou můžete ochutnat na několik způsobů: se smaženým banánem, krevetovou omáčkou nebo s dušenými rajčaty a cibulí.
Určitě se setkáte i s regionálním jídlem zvaným espetada. Jde o hovězí maso naložené v česneku, vavřínových listech a grilované jako špíz s hrubou solí. Dalších variací espetady je mnoho, připravují se například i z kuřecího masa nebo z kalamárů.
Jako příloha se kromě těch tradičních (brambory, rýže, chléb) často podává smažená hustá kukuřičná kaše milho frito. Pro našince možná trochu zvláštní úprava, ale pokud ji vyzkoušíte, určitě vám bude chutnat.
Zpětné volání
Dotaz k zájezdu
Zájem o službu
<b>Kontaktujte nás</b>