×

Máme radost, že se Vám nabídka líbí. Ozveme se co nejdříve!

Na čem si pochutnat během dovolené v Sardinii?

sardinie-Sardinska-kuchyne-ukryva-skutecne-poklady.jpg

Jednoduchost a zároveň výrazné chutě, čerstvé suroviny a dlouhá tradice, to jsou základy sardinské gastronomie. Používají se především rajčata a jiná zelenina, domácí těstoviny, maso a ryby, chléb, víno, mléko a sýry. Po předkrmu (antipasto) následuje primo piatto, druhý chod secondo piatto a na závěr sladké dolce.

Pečivo a maso v sardinském provedení

Chléb je na Sardinii skutečně posvátný a můžete se tu s ním setkat v mnoha podobách. Zásluhu na tom má zdejší dlouhá tradice jeho pečení, navazující náboženské rituály i rozlehlé lány obilí, táhnoucí se zvláště v nížině Campidana severně od metropole Cagliari. Ochutnejte různé regionální chlebové varianty jako pistoccu, civraxiu, pane carassau či coccoi.

Sardiňané milují těstoviny, například kuličky fregula najdete v mnoha rozličných pokrmech. Tradiční malloreddus a sa campidanesa má základ v rajčatové omáčce s klobásou a sýrem pecorino.

Stejně důležité je v sardinském jídelníčku maso, především vepřové a jehněčí, tradičně opékané na rožni nad ohněm. Delikatesou, která stojí za ochutnání, je carraxiu, využívající k přípravě pečeně rozpáleného aromatického dřeva v jámě. Z ryb se na talíři často setkáte se sladkovodními druhy, například úhořem a cípalem, oblíbení jsou ovšem i typičtí obyvatelé moří – tuňák, máčka skvrnitá a mušle.

Charakteristické sardinské dezerty a nápoje

V podstatě neomezená je nabídka sladkostí. V jejím čele stojí mandlové gueffos, koblihy sebada s pomerančovou kůrou, bílkové koule pirichittus, nugátové gattó a oříškové 8 caschettes. K hlavním ingrediencím patří med, mouka, cukr a různé druhy ořechů. Nejen k zákusku se skvěle hodí výrazná italská káva nebo citrónový likér Limoncello.

Možná poněkud stranou zájmu se doposud nacházejí vína ze Sardinie. Je to škoda, neboť jsou skutečně lahodná. Sami ostatně ochutnejte například dezertní víno Moscato a Nasco, či červené Monica di Cagliari. Skutečnou lahůdkou je pak bílé víno Vermentino di Gallura, které se považuje za krále sardinských bílých vín a pyšní se nejvyšším vyznamenáním DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Pokud holdujete červenému, sáhnete-li po vínu z odrůdy Cannonau, jistě nebudete litovat. Toto víno patří údajně k nejstarším ve Středomoří, zraje v sudech z dubového a kaštanového dřeva a může mít až 15 % alkoholu. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že tuto odrůdu pěstovali už původní obyvatelé Sardinie.

 

Chci získávat informace o zajímavých produktech a nabídkách a rád vám poskytnu zpětnou vazbu k vašim službám
Chci, abyste obsah a nabídky přizpůsobili mým zájmům a preferencím
Zavřít

Upřesnit hledání

Stravování

Pláž

Vzdálenost od pláže:

Typ dovolené:

Smazat

Minimální kategorie hotelu

Cena zájezdu za všechny osoby

min. 0 kč
max. 900 000 kč
min. 0 kč max. 900 000 kč
 

Vzdálenost aquaparku:

Vybavení hotelu

Sport/zábava

Typ pokoje

Vybavení pokoje