Marocká kuchyně přináší vskutku rozmanité gastronomické zážitky. Mísí se v ní tradiční berberské vlivy s arabským kořením a francouzskou kulinářskou vyspělostí. Její základ tvoří obiloviny, rýže a zelenina, kombinované zejména se skopovým a drůbežím masem.

Národní pokrmy Maroka
Minimálně jedno ze dvou národních marockých jídel velmi dobře znáte a nejspíše už jste ho i jedli. Seznamte se s kuskusem a s tajinem.
-
Kuskus: krupice kořeněná šafránem, smíchaná se zeleninou a většinou skopovým masem.
-
Tajine (tažín): skvěle dochucená směs rýže, zeleniny a rozmanitého masa, připravovaná v jediném velkém hrnci.
K dalším vynikajícím a pro Evropana exotickým specialitám patří například bastila (v těstě zapékané maso s vajíčkem, houbami a hrozinkami), m´hencha (zeleninový závitek plněný mandlemi), poulet (grilované kuře nadívané olivami, kuskusem a rozinkami) či harira (hustá polévka z luštěnin, rýže a masa).
Marocké zákusky
Na své si v Maroku přijdou zejména milovníci sladkého, zdejší dezerty jsou věhlasné. Nezapomeňte ochutnat především
kab l-ghazi (rohlíčky plněné marcipánem), jus avoccat (rozmixované avokádo s cukrem a jogurtem), pastillu (vrstvené listové těsto, prokládané mandlovým pyré) nebo rozličné varianty tureckého medu a dezertů z čerstvého tropického ovoce.
Nápoje v Maroku
Nápojům tady vévodí všudypřítomný velmi sladký
mátový čaj (šáj), anýzový čaj a přehršle ovocných džusů a koktejlů, mezi nimiž vede lahodná šťáva z čerstvě vymačkaných marockých
pomerančů. Velké popularitě se těší též káva (kahua), připravovaná v džezvách na
turecký způsob.
Maroko a alkohol
Pravověrní muslimové mají pití alkoholických nápojů zakázané, nicméně v turistických oblastech není problém je zakoupit – v obchodech i lepších restauracích. Díky francouzským kolonistům se v Maroku pěstuje víno a vaří se tady dokonce i pivo.